Απίστευτο: Γιατροί δίνουν ψευδείς βεβαιώσεις για τους εμβολιασμούς!

Της Παναγιώτας Καρλατήρα

Πιστοποιητικά που υπογράφουν παιδίατροι και βεβαιώνουν τον μη εμβολιασμό του παιδιού επικαλούμενοι πιθανές παρενέργειες, ψευδείς βεβαιώσεις περί εμβολιασμού, ακόμη και με παραποίηση στοιχείων στο βιβλιάριο υγείας είναι μερικά από τα περιστατικά

Το αντιεμβολιαστικό κίνημα, που έχει φουντώσει και στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, όπως μαρτυρούν πλέον τα κρούσματα της ιλαράς, έχει (και) σφραγίδα ιατρική και υπογραφές λειτουργών του Ιπποκράτη.

Πιστοποιητικά που υπογράφουν παιδίατροι και βεβαιώνουν τον μη εμβολιασμό του παιδιού επικαλούμενοι πιθανές παρενέργειες στην υγεία του, και ψευδείς βεβαιώσεις περί εμβολιασμού, ακόμη και με παραποίηση στοιχείων στο βιβλιάριο υγείας, είναι μερικά από τα τουλάχιστον θλιβερά, και σε κάθε περίπτωση επικίνδυνα, έγγραφα που δίδονται από παιδιάτρους και προσκομίζονται από τους γονείς σε παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία, σχολεία για την εγγραφή των παιδιών.

Τα έγγραφα που δίνει στη δημοσιότητα η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, είναι αποκαλυπτικά. Όπως τονίζει ο πρόεδρος της Ένωσης, κ. Κώστας Νταλούκας, πρόκειται για έγγραφα που έφθασαν στα χέρια του, αλλά κυκλοφορούν και άλλα, όπως οι ψευδείς βεβαιώσεις περί εμβολιασμού χωρίς να έχουν γίνει τα εμβόλια, καθώς και περιπτώσεις παραχάραξης των βιβλιαρίων!
Το ένα πιστοποιητικό υπογράφεται από γιατρό άνευ ειδικότητας και το άλλο από παιδίατρο-ομοιοπαθητικό, ενώ υπάρχει και άλλο έγγραφο που έδωσαν γονείς σε παιδίατρο…απαιτώντας την υπογραφή του ώστε να συναινέσουν στον εμβολιασμό του παιδιού τους.

Αναγκαία η λήψη μέτρων από το υπουργείο Υγείας

«Αν δεν ληφθούν αποφάσεις σε κυβερνητικό επίπεδο για την πιστοποίηση των εμβολιασμών σε σχέση με το δικαίωμα της εγγραφής των παιδιών στην εκπαίδευση, η ιστορία της ιλαράς, αλλά και άλλων νοσημάτων που προστατεύονται με εμβολιασμό, δυστυχώς θα επαναλαμβάνεται» υπογραμμίζει ο ειδικός.

Προσθέτει πως «το δικαίωμα στην παιδεία είναι πράγματι ισχυρό. Ισχυρότερο όμως είναι το δικαίωμα στην υγεία: Το θέμα δεν είναι ότι μένοντας ένα μέρος των παιδιών ανεμβολίαστα βάζουν σε κίνδυνο τον εαυτό τους. Το θέμα είναι ότι διασπείρουν την νόσο και βάζουν σε κίνδυνο ζωής όλους αυτούς που δεν μπορούν για λόγους ιατρικούς ή λόγω ηλικίας, να εμβολιαστούν» εξηγεί για ποιο λόγο υπερισχύει το δικαίωμα στην υγεία.

Επισημαίνει δε την επιτακτική ανάγκη ενημέρωσης των γιατρών που υπηρετούν σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές, προκειμένου να εφαρμόζεται το Πρόγραμμα Εθνικού Εμβολιασμού τόσο για παιδιά όσο και για ενήλικες.

Εμβολιαστικά προγράμματα στα χαρτιά

Οι περιπτώσεις που παραθέτει είναι ενδεικτικές του…αλαλούμ που επικρατεί στην ελληνική υγειονομική καθημερινότητα.

«Είναι επιεικώς απαράδεκτο να στέλνουμε ως παιδίατροι τους γονείς παιδιών που παρακολουθούμε, έχοντας ελέγξει προηγουμένως το βιβλιάριο υγείας τους, για συνταγογράφηση και εμβολιασμό και συνάδελφοί μας παθολόγοι να τους ρωτούν γιατί θέλουν να εμβολιαστούν ή να δηλώνουν άγνοια των εμβολίων. «Γιατί θέλεις να κάνεις το εμβόλιο του τετάνου; αγρότης είσαι;» ή «δεν το γνωρίζω το εμβόλιο αυτό για την ηπατιίτιδα Α και άρα δεν μπορώ να σας το συνταγογραφήσω» είναι κάποιες από τις απαντήσεις που πήραν γονείς που στείλαμε για να εμβολιαστούν σε δημόσιες δομές» καταγγέλλει ο κ. Νταλούκας.

Ο επικεφαλής της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής ζητεί από το αρμόδιο υπουργείο Υγείας να μεριμνήσει ώστε το πρόγραμμα Εθνικού εμβολιασμού για ενήλικες να μη μένει μόνο ως εγκύκλιος στα χαρτιά. «Πρέπει το υπουργείο Υγείας να φροντίζει για την επιμόρφωση των λειτουργών υγείας ενηλίκων γύρω από τα εμβόλια και την εφαρμογή του προγράμματος και να ελέγχει περιοδικά το αποτέλεσμα» είναι η –αυτονόητη- πρόταση που καταθέτει.

Τραγελαφικές καταστάσεις αναδεικνύει η έξαρση της ιλαράς

Η έλλειψη κάθε σχεδιασμού και πρόβλεψης για την εφαρμογή και την παρακολούθηση του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών αποκαλύπτεται δυστυχώς υπό την υγειονομική πίεση της επιδημικής έξαρσης της ιλαράς στην Ελλάδα όπως και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Σημειώνεται ότι έχουν δηλωθεί 166 κρούσματα ιλαράς και η εκτίμηση για το κύμα της νόσου είναι ότι θα κινείται μόνο ανοδικά για το επόμενο διάστημα.

Οι εστίες μετάδοσης της ιλαράς που προβληματίζουν πολύ τους ειδικούς είναι αυτές των νοσοκομείων και των σχολείων και αφορούν όχι τόσο τα παιδιά αλλά τους ενηλίκους, επαγγελματίες υγείας ή εκπαιδευτικούς, που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και πιθανόν δεν έχουν ανοσία – δηλαδή είτε δεν έχουν εμβολιαστεί καθόλου ή ατελώς ή δεν έχουν αρρωστήσει από ιλαρά.

«Αυτό που βιώνουμε τώρα είναι τραγελαφικές καταστάσεις, που εν μέσω γενικού πανικού από τα κρούσματα ιλαράς, το Υπουργείο ανακοινώνει να εμβολιαστούν και οι ενήλικες που δεν είναι εμβολιασμένοι. Κανένας σχεδιασμός, κανένας διαχρονικός προγραμματισμός, καμιά ενημέρωση του γενικού πληθυσμού πριν να προκύψει το πρόβλημα, και ας είχε φουντώσει εδώ και μήνες η ιλαρά στις γειτονικές μας χώρες, καμία ενέργεια ή δράση προς την κατεύθυνση αυτή. Με ένα πληθυσμό ενηλίκων, άλλοι να ρωτάνε την μαμά τους αν έχουν κάνει το εμβόλιο για την ιλαρά, άλλοι να ψάχνουν τα συρτάρια των γονιών τους για να βρουν το χαμένο βιβλιάριο υγείας και άλλοι να τρέχουν να κάνουν έλεγχο αντισωμάτων. Αυτό δεν είναι εικόνα σύγχρονης χώρας. Είναι εικόνα χειρουργείου μάχης και είναι η πραγματικότητα στην Ελλάδα του 2017..» αποτυπώνει με αδρές γραμμές την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας ο ειδικός.

Πηγή: protothema.gr

   

Άφησε ένα σχόλιο

*