Έρευνα: Η έναρξη του σχολείου πριν τις 8.30πμ προκαλεί κατάθλιψη στους μαθητές

Οι ερευνητές ανέλυσαν 197 μαθητές ηλικίας μεταξύ 14 και 17 ετών – Τα άτομα χωρίστηκαν σε ομάδες ανάλογα με την ώρα που ξεκινούν το σχολείο – Τα αποτελέσματα έχουν ενδιαφέρον

Κουδούνι πριν τις 8.30πμ;

Καλύτερα όχι, καθώς σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα η έναρξη της σχολικής ημέρας πριν τις 8.30πμ, αυξάνει τον κίνδυνο των μαθητών να υποφέρουν από κατάθλιψη και άγχος.

Οι τόσο πρωινές ώρες, σύμφωνα με ερευνητές, μπορούν να ασκήσουν πίεση στα παιδιά, με αποτέλεσμα να κοιμούνται λιγότερο, κινδυνεύοντας , έτσι, από διάφορες ψυχικές παθήσεις.
Ο επικεφαλής της έρευνας, Dr. Jack Peltz από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ, αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Οι πολύ πρωινές ώρες έναρξης του σχολείου φαίνεται ότι ασκούν μεγαλύτερη πίεση στη διαδικασία του ύπνου και αυξάνουν τα συμπτώματα της κακής ψυχικής υγείας, ενώ οι μετέπειτα ώρες έναρξης του σχολείου φαίνεται να είναι ένας ισχυρός προστατευτικός παράγοντας για τους εφήβους» και συμπληρώνει:

«Η βελτίωση της υγιεινής του ύπνου, σε συνδυασμό με τις μεταγενέστερες ώρες εκκίνησης του σχολείου, θα αποφέρει καλύτερα αποτελέσματα».

Οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ ανέλυσαν 197 μαθητές ηλικίας μεταξύ 14 και 17 ετών.

Οι συμμετέχοντες της μελέτης και οι γονείς τους, κλήθηκαν στη συνέχεια να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο, σχετικά με τις συνήθειες του ύπνου των μαθητών, τις ώρες προσέλευσης στο σχολείο αλλά και στο αν ήταν περισσότερο «πρωινοί ή βραδινοί τύποι».

Οι συμμετέχοντες στη συνέχεια χωρίστηκαν σε ομάδες ανάλογα με το αν ξεκινούσαν το σχολείο πριν ή μετά τις 8.30 π.μ.

Για πάνω από μία εβδομάδα, οι μαθητές κράτησαν ένα ημερολόγιο, όπου κατέγραφαν τις συνήθειες του ύπνου, την ποιότητα του και τη διάρκεια του, καθώς και τυχόν συμπτώματα κατάθλιψης ή άγχους που μπορεί να παρουσίαζαν.

Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι η έναρξη της σχολικής ημέρας μετά τις 8.30 π.μ, μείωσε σημαντικά τα συμπτώματα της κατάθλιψης και του άγχους.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι μαθητές που ξεκινούν πολύ νωρίς το σχολείο μπορεί να αισθάνονται μεγαλύτερη πίεση για να αποκτήσουν καλή ποιότητα του ύπνου, εμποδίζοντας έτσι τον εαυτό τους να κοιμηθεί.

Οι ερευνητές προτείνουν στους μαθητές να ακολουθούν μία συγκεκριμένη ρουτίνα στον ύπνο, η οποία θα στοχεύει σε 8-10 ώρες ύπνου.

Βασικό για την ομαλή λειτουργία του ύπνου, σύμφωνα πάντα με τους ίδιους, είναι, επίσης, η αποφυγή της χρήσης της τεχνολογίας, πριν ξαπλώσουν στο κρεβάτι.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Sleep Health.

Πηγή: protothema.gr

   

Άφησε ένα σχόλιο

*