Σαρώνει η ιλαρά: Νοσηλεύεται νοσηλεύτρια του Παίδων Αγλαΐα Κυριακού

Της Παναγιώτας Καρλατήρα

Πρόκειται για το όγδοο κρούσμα σε ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό – Για διοικήσεις νοσοκομείων που δεν έδωσαν καμία οδηγία και δεν συνέστησαν κανένα μέτρο προφύλαξης κάνει λόγο η ΠΟΕΔΗΝ

Ανεξέλεγκτη φαίνεται ότι είναι η κατάσταση με την ιλαρά στη χώρα μας καθώς, όπως ανακοίνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Νοσοκομεία, το τελευταίο θύμα είναι μια νοσηλεύτρια στο νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού, η οποία λόγω των επιπλοκών που σημειώθηκαν νοσηλεύεται πλέον στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός.

Πρόκειται για το όγδοο κρούσμα σε ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό μετά τα έξι στο Θριάσειο και μια γιατρό στο Σισμανόγλειο, κρούσματα που καταγράφηκαν τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.

 Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ «οι Διοικήσεις των Νοσοκομείων έως σήμερα δεν ενημέρωσαν το προσωπικό, τους Γιατρούς και Νοσηλευτές για την επιδημική έξαρση της ιλαράς και δεν σύστησαν κανένα μέτρο προφύλαξης. Εφημερεύουν Νοσοκομεία χωρίς να διαθέτουν υγειονομικό υλικό, μάσκες και γάντια».

Η Ομοσπονδία αναφέρει χαρακτηριστικά την κατάσταση στα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία Δρομοκαϊτειο, Δαφνί, τα οποία όταν εφημερεύουν «προσέρχονται ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες που μπορούν να νοσούν από Ιλαρά, για εξέταση και εισαγωγή με εισαγγελική παραγγελία. Και όμως το προσωπικό δεν λαμβάνει κανένα μέτρο προφύλαξης».

«Δεν υλοποιούνται ούτε στο ελάχιστο οι οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ καθ’ ότι τα Νοσοκομεία δεν διαθέτουν υγειονομικό υλικό, δεν διαθέτουν αντιδραστήρια για έλεγχο αντισωμάτων ιλαράς και δεν διαθέτουν εμβόλια. Επιτέλους ας ξυπνήσει το Υπουργείο Υγείας πριν είναι αργά. Εξ’ άλλου πλεονασματικά είναι τα Νοσοκομεία κατά τον κο Πολάκη» καταλήγει η ΠΟΕΔΗΝ.

Στον απόηχο των ανακοινώσεων της ΠΟΕΔΗΝ, εξέδωσε ανακοίνωση για την ιλαρά και το ΚΕΕΛΠΝΟ. Σύμφωνα με αυτήν, από τις 17 Μαϊου έως και σήμερα, έχουν καταγραφεί 166 κρούσματα ιλαράς, με μεγαλύτερη συχνότητα στη Νότιο Ελλάδα. Αφορά κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά, καθώς και άτομα 25-44 ετών από το γενικό πληθυσμό που είναι επίνοσα στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.

Υπογραμμίζεται, ωστόσο, ότι αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση και άλλων κρουσμάτων ιλαράς το ερχόμενο διάστημα, και ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί η αύξηση των κρουσμάτων και η επέκτασή τους και σε άλλες  γεωγραφικές περιοχές.

Το… σωτήριο σκεύασμα είναι το μικτό εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) είτε με μορφή τριδύναμου (ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας) ή τετραδύναμου εμβολίου (ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας-ανεμευλογιάς). Το εμβόλιο που κυκλοφορεί περιέχει ζώντα εξασθενημένο ιό ιλαράς που έχει καλλιεργηθεί σε κύτταρα εμβρύου όρνιθας. Στη χώρα μας κυκλοφορούν εμβόλια που περιέχουν τα στελέχη Edmonston (M-M-R VAX PRO) και Schwartz (PRIORIX και PRIORIX-TETRA).

Η οδηγία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), ορίζει ότι, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό ιλαράς πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά ώστε να θεωρηθούν θωρακισμένοι έναντι της νόσου.

Πηγή: protothema.gr

   

Άφησε ένα σχόλιο

*