Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς: Το ξέρατε ότι η αγκαλιά προστατεύει από τις… ιώσεις;

agkaliadioxneiioseis

Η Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς καθιερώθηκε το 1986 με στόχο να μας παροτρύνει να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας δημοσίως και να δείξουμε τρυφερότητα στους ανθρώπους που αγαπάμε.

Το ξέρατε ότι η αγκαλιά, πέρα από ευγενική χειρονομία, αποτελεί και μέσο προστασίας της υγείας μας;

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Psychological Science, όσοι στερούνται τις τρυφερές αγκαλιές από τα αγαπημένα τους πρόσωπα είναι πιο πιθανό να αρρωστήσουν και μάλιστα να εμφανίσουν πιο βαριά συμπτώματα γρίπης ή κρυολογήματος.

Όπως αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ του ΤΙΜΕ, στο παράδοξο αυτό συμπέρασμα κατέληξαν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon των ΗΠΑ αφού μελέτησαν τη σχέση της αγκαλιάς –ως ένδειξη υποστήριξης από το κοινωνικό περιβάλλον– με τη γρίπη.

Παλαιότερες μελέτες είχαν υποδείξει ότι οι ισχυροί κοινωνικοί δεσμοί προστατεύουν από το στρες, το άγχος και την κατάθλιψη κι έτσι οι ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν κατά πόσο αποτελεί επίσης ασπίδα και για ασθένειες μη ψυχικής φύσεως.

Για διάστημα δύο εβδομάδων, παρακολούθησαν 400 εθελοντές σε καθημερινή βάση, αξιολογώντας την κοινωνική υποστήριξη που απολαμβάνουν από το κοντινό τους περιβάλλον. Τους ρωτούσαν καθημερινά εάν τους αγκάλιασε κάποιος ή εάν βίωσαν εντάσεις και διαμάχες. Τους χορήγησαν επίσης τον ιό της γρίπης ή του κρυολογήματος με τη βοήθεια ειδικών σταγόνων και τους τοποθέτησαν σε καραντίνα για μία εβδομάδα σε ένα ξενοδοχείο.
Να σημειωθεί πως όλοι οι εθελοντές αποζημιώθηκαν για τη συμμετοχή τους στη μελέτη, όπως τονίζει ο ένας εκ των συντακτών της μελέτης, Sheldon Cohen, καθηγητής Ψυχολογίας στο Carnegie Mellon.

Στο τέλος του πειράματος, διαπιστώθηκε ότι όσοι αρρώστησαν πιο βαριά ήταν και αυτοί που είχαν στερηθεί στο μεγαλύτερο βαθμό την αγκαλιά και αυτοί που ένιωθαν ότι δεν χαίρουν της επιθυμητής υποστήριξης από το κοινωνικό τους περιβάλλον.

Μια αγκαλιά έχει θετική επίδραση στην ψυχολογική κατάσταση του ατόμου και καταπολεμά το στρες, με αποτέλεσμα το ανοσοποιητικό να λειτουργεί καλύτερα και να απωθεί αποτελεσματικότερα τους παθογόνους εισβολείς.

Όσο για την ιδανική «δοσολογία» που χρειάζεται για να μην αρρωστήσουμε, ο Cohen υποστηρίζει πως «μόλις μία αγκαλιά την ημέρα είναι αρκετή».

Πηγή: onmed.gr

   

Άφησε ένα σχόλιο

*